EHBO-handboek gericht op hulpverlening ouderen

Nederland vergrijst en deze grote groep ouderen blijft het liefst zo lang mogelijk thuis wonen met behulp van thuis- en mantelzorg of een helpende hand van familieleden. Om het de thuisverzorgers makkelijker te maken, lanceert de Koninklijke Vereniging EHBO ‘Hét EHBO Ouderen Boek’, volledig toegespitst op het verlenen van eerste hulp aan de 65-plusser.

Ouderen zijn erg kwetsbaar voor ongevallen. Met name vallen, struikelen, uitglijden of een val van ladder, trap of fiets leiden vaak tot ernstige letsels. Jaarlijks moeten 230.000 ouderen naar een ziekenhuis als gevolg van een privéongeval in of om het huis.
Mensen lopen naarmate ze ouder worden andere risico's op het gebied van EHBO. Logisch, want het lichamelijke gestel verandert nou eenmaal naarmate we ouder worden en dat zorgt voor ander letstel en risicofactoren. Neem als voorbeeld de brozere botten. Wanneer een oudere struikelt zijn de gevaren anders dan bij een kind. Ook is de pijndrempel van ouderen hoger waardoor ze minder snel over pijn zullen klagen in het geval er wel degelijk iets aan de hand is. Hier moet je als hulpverlener op bedacht zijn.

'In een maatschappij waarbij de haarkleur steeds meer zilvertinten vertoont is een boek dat zich speciaal richt op de eerstelijns hulpverlening bij ongelukken die ouderen kunnen overkomen een belangrijk hulpmiddel. Des te meer omdat de overheid steeds vaker deze hulp overlaat aan de burgervrijwilliger die in eigen kring bij familie, buren of kennissen noodgedwongen actief is', aldus Bart Walderveen, voorzitter van de KNV EHBO.

Oudere kwalen en mentale veranderingen

Het praktische boek is ingedeeld in zes hoofdstukken, zodat een eerste hulpverlener snel de juiste informatie kan vinden. In het boek komen de volgende zes onderwerpen aan bod: fysieke en mentale veranderingen bij het ouder worden, vijf belangrijke EHBO punten, de drie vitale functies, aandoeningen en ziektebeelden, veelkomende letsels bij ouderen en tot slot hulpmiddelen voor ouderen. Alle informatie in het boek is een verdieping op de algemene EHBO-informate volgens de eindtermen van het Oranje Kruis.

Alle tips en adviezen in het boek zijn vertaald naar het welzijn van ouderen. Hoe stel je bijvoorbeeld een dementerende gerust? En kun je normale borstcompressie geven aan iemand met een ademstoma? Marion van den Hurk- Dittmar, één van de twee schrijfsters van het boek: 'Het boek bevat alle belangrijke punten uit het EHBO-lesboek, echter we hebben heel goed gekeken naar specifieke ouderdomskwalen en de verhoogde risicofactoren voor letsel bij deze groep. Omdat ouderen een teruggang van capaciteiten ondervinden maakt dat ze vatbaarder voor bijvoorbeeld ongevallen en infecties. Een ogenschijnlijk kleine verwonding kan bij ouderen al snel leiden tot gevaarlijke compilaties.'

Serie

Hét EHBO Ouderen Boek is onderdeel van een reeks boeken van de KNV EHBO gericht op specifieke doelgroepen en situaties. Eerder verscheen in deze reeks al Hét jeugdboek EHBO. In 2012 zullen de onderwerpen verkeer en drank&drugs aan bod komen.

Hét EHBO Ouderen Boek is verplichte kost voor iedereen die werkt met ouderen of een vader, moeder, opa of oma heeft om te verzorgen. Het boek is voor € 8,95 te koop via www.knv-ehbo.nl

Noot voor de redactie:
Wilt u meer informatie over Hét EHBO Ouderen Boek? Of bent u opzoek naar beeldmateriaal of een recensie exemplaar? Neem dan contact op met Rob Snijders van de Koninklijke Vereniging EHBO via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar: (030) 696 99 99

Wilt u voor een artikel preventieve tips om ongevallen met ouderen te voorkomen? Neem dan contact op met Marion van den Hurk-Dittmar via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

rolbanner-knv-dzh